Whiskey meatballs for Sunday dinner
Today I made whiskey meatballs for Sunday dinner. Well, my son had meatballs sans the whiskey (am I quite the responsible mother after all). I got the recipe from Grand Hotel in Lund, Sweden, when we were there for a culinary tour of the city. The full name is "Sten Bromans whiskeyköttbullar" and the creator is Sten Broman (1902-1983), a Swedish musician, critic, conductor, speaker, TV show host with pecular taste and opinions. But I must say he created some delicious meatballs!
Here is the recipe (courtesy of the Grand Hotel, Lund, Sweden). Only in Swedish for now (will translate at a later time for English speaking friends):
1 kg mager fläskfärs
3 dl skorpmjöl
3 dl vatten
2 st gul lök
3 dl vispgrädde
1 dl whiskey (ta inte den finaste sorten, ej heller den sämsta)
Salt, malen vitpeppar
(jag använde även ett ägg)
Låt skorpmjölet svälla i vatten. Finhacka löken. Blanda det svällda skorpmjölet med löken och fläskfärsen. Mata försiktigt i grädden i färsen. Smaksätt med whiskey, salt och peppar. Forma köttbullar (gärna små i storleken) och stek dem försiktigt i smör.
Serveras med det brynta smöret, stekta tomater och gratinerat potatismos.
Mums!
Here is the recipe (courtesy of the Grand Hotel, Lund, Sweden). Only in Swedish for now (will translate at a later time for English speaking friends):
1 kg mager fläskfärs
3 dl skorpmjöl
3 dl vatten
2 st gul lök
3 dl vispgrädde
1 dl whiskey (ta inte den finaste sorten, ej heller den sämsta)
Salt, malen vitpeppar
(jag använde även ett ägg)
Låt skorpmjölet svälla i vatten. Finhacka löken. Blanda det svällda skorpmjölet med löken och fläskfärsen. Mata försiktigt i grädden i färsen. Smaksätt med whiskey, salt och peppar. Forma köttbullar (gärna små i storleken) och stek dem försiktigt i smör.
Serveras med det brynta smöret, stekta tomater och gratinerat potatismos.
Mums!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home